Skip to main content

Lust att leda, makt att påverka och mod att förändra

I föregående nyhetsbrev fokuserade vi på digitaliseringsresan och då utifrån Socialstyrelsen rapport om E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna och hur vi på Acceptus är övertygade om att ledarskapets roll i denna digitaliseringsresa inte går att understryka nog. Det är ledarskapet som måste driva utvecklingen framåt och möjliggöra för medarbetare att få digitaliseringen och välfärdstekniken att tjäna människan och inte tvärtom.

Socialchefsdagarna 2022

I detta brev summerar vi erfarenheterna och intrycken från fullbokade Socialchefsdagarna 2022 i Göteborg där Acceptus Interimt Management och Ledarskapsutveckling så klart deltog för att vara där våra kunder är och få ta del av samma diskussioner om dagsaktuella ämnen. Sällan har ett evenemang haft ett så lyckat tema som årets Lust att leda, makt att påverka och mod att förändra” för det är precis vad ledarskapet handlar om och behöver handla om.

Dagarna erbjöd flera höjdpunkter utöver alla mötena och diskussionerna oavsett om dessa skedde på lunch eller toakön, fikapausen eller vid middagsbordet. Behovet att modigt, lustfyllt och insiktsfullt ledarskap skulle vi kunna summera var på allas läppar. En av mina nya favoriter Scott D. Miller - erbjöd inte bara ett klokt, utmanande resonemang och föreläsning, utan en show - fantastiskt insiktsfullt och lärorikt och inte minst tillämpningsbart i allt utvecklingsarbete och i vårt ledarskap; att utgå från vårt uppdrag, målgrupp, vikten av riktig närvaro, modet och lusten att tänja våra egna gränser för vår kapacitet och att ta eget ansvar.

Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Södertörns högskola vis Centrum för praktisk kunskap tog oss på en rolig, klok och insiktsfull resonemangsresa om hur vår syn på kunskap (olika definitioner), likvärdighet och omdöme påverkar oss i vår vardag - Vad behöver vi göra i våra komplexa verksamheter, för att låta flera kunskapssyner verka parallellt i syfte att öka vårt reella och upplevda handlingsutrymme i kärnverksamheterna och i och med det kvaliteten. 

Carin Götblad exemplifierade och personifierade dagarnas tema med sitt raka tydliga och utmanande dragning om vikten av förebyggande åtgärder, och samverkan mellan polisen, socialtjänsten skolan och föräldrarna för att trycka ned gängkriminaliteten. Vi måste bry oss om och agera tidigt för att komma fram.

Kontakta Isa Wiman för att höra mer om hur vi jobbar med interimschefslösningar och hur vi arbetar för att matcha rätt konsult till rätt behov.

  • Träffar: 13

Kontakta oss